Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Ett kärleksbrev till New York City | Main | Robert Capa »

2007-10-13

Comments

Pawel Flato

Hej Thomas!

Utan att ha exakt allt klart för mig så ville jag föreslå en modell för klassindelning som skulle göra tävlingen tydligare och slagkraftigare.
En konstruktion som tar mer hänsyn till journalistisk relvevans än anpassar sig till de tävlandes "behov".
Detta är inte lätt då tävlingen har en inbyggd målkonflikt.
Å ena sidan ska den premiera och göra PR för bra bildjournalistik. Det är tävlingens externa nytta s.a.s.
Å andra sidan ska den fungera som en branschtävling, där fotografer, ska få belöning för sitt arbete. Detta är tävlingens interna nytta.

Jag anser att det interna har fått för mycket tyngd. Man vill gärna tillgodose alla fotografer på något sätt, men man glömmer publiken. Vilket inte minst många av de nya förändringarna är tecken på.

Jag inser också att mitt förslag är radikalt, men som sagt det är en modell jag tror skulle vara bra. Jag kan hålla med om att t.ex sport och porträtt skulle ha egna klasser trots allt.

Sedan har du ju alldeles rätt i att det inte är Årets Bilds fel att t.ex feminismen förbigicks. Jag menade inte att skuldbelägga tävlingen. Däremot är det ju ett gigantiskt problem för tävlingen, om man fortfarande vill hävda att det är bildjournalistik man tävlar i. Det borde vara i tävlingens intresse att utnyttja sin makt och position för att åstadkomma en förändring.

För att nämna något positivt om de nya reglerna tycker jag klassen "Djupare perspektiv" kan bli intressant.
Klassen är av den modell jag förespråkar, den är neutral till ämnesinnehållet i bilderna. Sedan är det ju viktigt att kombinera detta med bra kriterier för val av vinnare.

Slutligen kan jag inte låta bli att notera hur tyst det är på PFK:s eget forum. Normalt sätt skulle en sådan här stor omgörning av tävlingen leda till het diskussion. Undrar varför det är så tyst. Man skulle kunna tro att folk är rädda för att skriva där.....

Hälsar en f.d ordförande i PFK som avgick efter en otrevlig förd debatt på PFK-forumet ;-)

Thomas Nilsson

Ja, det är otroligt tyst på PFK's forum.
Debatten verkar föras på olika bloggar istället.
Kanske blev tidigare debatter där så hetsiga att många drar sig för att skriva där?

De ska ju göra om PFK-hemsidan.
Kanske kan den nya sidan locka folk att skriva igen?

Pawel Flato

Att det är så tyst är inte så förvånande egentligen.
Tonen på forumet kunde ofta vara otrevlig. Något jag i efterhand ångrar att jag inte satte stopp för som ordförande, även om jag faktiskt vidtog några åtgärder. En medlem hotade jag med uteslutning om han inte skärpte sig på forumet.
Jag tror att spiken i kistan för forumet var uppropet mot mig.
Man smällde av en "bomb" och sedan blev det tyst. Fransmännen har en term för detta fenomen: "terorisme intellectuel". Det har inte diskuterats någonting där under ett och halvt år!
I samband med min avgång gjorde jag klart för styrelsen att dom måste göra upp med de som skrev upprpet. Man måste tydligt tala om att det inte är OK att vara passiv i åratal och sedan som första åtgärd vid missnöje göra ett offentlig upprop. I och med att man inte tydligt tillrättavisat uppropsmakarna så har man lagt en "våt filt" över debatten under lång tid framöver. I och med att deras handling inte följdes av några sanktioner så är har man ju indirekt godkännt handlingen. Alltså kan det hända igen. Alltså är det väldigt tyst.
En ny hemsida löser knappast detta problem tror jag.
//Pawel

The comments to this entry are closed.