Iowa är täckt av snö och ett tunt lager med fruset vatten. På tisdagen skulle vi ha flugit hit men en icestrorm drog fram över the midwest som ett underkylt regn på steroider. Flygkaos såklart och en svensk fotograf jag känner blev 11 timmar försenad och landade klockan 04:00 i New York. Något irriterad får man anta. Vi flög 06:00 onsdag morgon istället. Utan förseningar.
Alla presidentkandidater är i Iowa och kampanjar inför valet den 3 januari. Delstaten är platt och det tar alltid tre timmar att köra till de olika byhålor där politikerna med stor inlevelse levererar sina budskap om en bättre värld. Eller i alla fall ett bättre USA. Behållningen i dag var lunchen på en restaurang som var frusen i femtiotalet med en underton av antingen Twin Peaks eller X-Files.
Från bilfönstret såg jag träd, buskar och fält täckta av is som ett sagolandskap. Omöjligt att beskriva med en bild. Ingen idé att stanna bilen och försöka. Därför detta snapshot genom bilens fönster.
Uppgraderad till en jättesvit på hotellet som säkert var highlife tidigt åttiotal. I min fantasi ser jag en tungsint Ronald Reagan sitta i just den här soffan på caucus-valnatten den 21 januari 1980 efter George H.W. Bushs seger. Ovetandes om att han ett år senare skulle bli USA:s 40:e president.
Vi lyckades i kväll ta oss tillbaka till Des Moines för middag på Centro precis innan köket stängde kvart över tio. Favoritrestaurang i Iowa som har överraskande bra mat och atmosfär. Där träffade vi Kyle , kompis från förr som är fotograf för SVT och deras nya korrespondent Per Anders som verkar vara en morsom fyr (som vi säger i Norge). Åt en god pasta och drack en mycket bra syrah till.
Fyra timmars sömn två nätter i rad är en trend jag förhoppningsvis ska bryta i natt och imorgon kväll är jag tillbaka i New York om vi slipper snöfall. En centimeter snö betyder alltid flygkaos och TV-reportrar på gatorna som direktrapportera om hur mycket snö som kommer och om att alla flyg är inställda och att skolarna är stängda. Varför? brukade jag fråga mig i början men numera accepterar jag det bara som ett faktum att leva med som boende i New York.
Grattis till en mycket bra o intressant fotoblogg!
Hälsningar
Jurek
http://oskarpmask.blogspot.com
Posted by: Jurek Holzer | 2007-12-14 at 10.54
Tack Jurek! Kul att höra.
Din blogg ser också bra ut.
Posted by: Thomas Nilsson | 2007-12-14 at 13.32
Lyckliga du som får lite se lite snö i alla fall!
Men det är väl samma kaos i Sthlm och Malmö så fort det faller en centimeter?
Här på landet så blir det inga inställda skolor o så... Vi har ju i värsta fall traktorerna.
*skratt*
Men i år verkar det mörkt.
Politik är spännande, presidentkampanjer måste ge många många roliga bildtillfällen också? Men det är klart, ett gäng plåtisar som alla får samma bild? En utmaning att sticka ut!
Det är rätt intressant egentligen.
Det viktigaste i Svedalen verkar vara köttfärsen just nu!? Fusket alltså. Något bondfruarna genomskådat sedan länge, men nu har storstadsborna "upptäckt" det. Nu blir det rubriker.
Gillar din tanke om Ronald Reagan...
Posted by: Elisabeth | 2007-12-14 at 18.53
Bra bild. Det stod i både DN och Svd att det börjar bli panik i Clinton-lägret nu, de sitter inte så säkra.... Men vi minns ju alla när den härliga miljökämpen Al gore fick fler röster än Bush och ändå förlorade. USA har ju en äkta skendemokrati! Till och med en såpaälskare, som du nu har blivit..., måste ju erkänna att USA´s röstsystem är en såpa. Dessutom får ju inte de som sitter i fängelse rösta.
Nä, nu blir det en öl till.
Once a punk always a punk!
Posted by: Jocke | 2007-12-15 at 12.31
Tror fortfarande att det blir mer kaos för mindre snö här. Men som överallt är det säkert stor skillnad mellan landsbygd och storstad. Tycker dock att de borde vara bättre på att hantera snön på New Yorks flygplatser. Det snöar ju trots allt ett antal gånger per år. På Arlanda landar och lyfter ju planen trots kraftiga snöfall.
Ja, det tenderar ju att bli ganska lika bilder man får. Fast jag har märkt en tendens bland amerikanska fotografer att de inte orkar hänga kvar till the bitter end. Ofta är jag ensam kvar när kandidaten äntligen lämnar platsen han hållt sitt tal på efter att ha hälsat på folk i 20-30 minuter och sedan kanske haft något möte i något backroom. Då kan man få någon bild som i alla fall är lite annorlunda, t.ex. när han står och hänger i någon korridor etc.
Bondfruarna har väl alltid vetat bäst om det mesta :-)
Det har jag sagt om Clinton hela tiden. Att det inte är någon självklarhet att hon vinner trots vad opinionsundersökningarna sagt och trots vad man tycker i Europa. Gapen minskar alltid ju närmare valet man kommer och till slut kan det bli electability i höstens presidentval som avgör vem som vinner partiets nomination. Då kan det bli så att "vit medelålders man" verkar som ett säkrare val för väljarna och detta gynnar då John Edwards. Det som dock talar emot honom är att han gått längre vänster ut i det här valet jämfört med för fyra år sedan. Hillary får nog anses vara den mest konservativa av demokraterna.
Största problemet med den amerikanska demokratin tycker jag är att det krävs så mycket pengar för TV-reklam för att ens ha en chans att bli vald till president.
Jag tror faktiskt att det är så sjukt att de inte får rösta ens efter avtjänat fängelsestraff.
Posted by: Thomas Nilsson | 2007-12-15 at 15.11