Presidentkandidater – Del 7
(sista delen)
Hillary Clinton
Eller ska jag skriva Billary istället? ”Två för priset för en” var en slogan de använde redan när Bill kamapanjade för att bli president på det tidiga nittiotalet och den passar väl ännu bättre nu. Visst, Hillary har varit senator i nästan åtta år och är mycket kompetent, hon kan mycket väl stå på sina egna ben. Men det är svårt att se framför sig en Bill Clinton som bara ägnar sig åt att inreda vita huset och hålla tebjudningar. Inte minst efter att han nu verkar kampanja lika mycket som Hillary själv.
Hillary har varit en high achiever sedan barnsben och hon blev tidigt intresserad av politik. När hon var tretton år gammal ringde hon upp Chicagos borgmästares kontor och uttryckte sin oro över rapporter om valfusk som gynnade John F Kennedy. Ja, hon var republikan i sin ungdom men bytte sida när hon var 20 år gammal. Hon skrev också till NASA och anmälde sitt intresse att bli astronaut. På den tiden tillät de dock inte kvinnor i rymdprogrammet. Annars hade hon kanske blivit första kvinna i rymden istället för nu möjligen första kvinnliga president.
En sak som talar emot att hon blir det är hennes efternamn. Skulle hon bli vald så skulle USA ha styrts av två familjer i 24 år (eller 28 år om hon vinner en andra presidentperiod också). Bush-Clinton-Bush-Clinton. Det finns en viss skeptism ute bland väljarna till detta. Å andra sidan så saknar många de goda åren under Bill Clinton vilket kan verka till hennes fördel. Men jag har noterat att hennes efternamn inte finns med på några valskylltar eller banderoller. Det står bara Hillary.
Hon ledde ju ganska klart över Obama i opinionsundersökningarna i somras. Men ju närmare valet vi kom ju mindre blev ledningen. Och nu har de vunnit två stater var. Men Obamas seger i South Carolina var förkrossande med 54 procent mot 27. Sannolikt mycket större skillnad än Hillarylägret hade räknat med. Nu flyger de båda kandidaterna kors och tvärs över landet för att hinna med att besöka så många stater som möjligt av alla de som har val på Super Tuesday den 5 februari. Vissa stora stater är dock viktigare än andra. Som till exempel Kalifornien, New York, New Jersey och Illinois.
Om Hillary skulle vinna partiets nomination så har hon en tuff match framför sig oavsett vilken republikan som blir hennes motståndare. Det finns ett genuint Clintonhat i vissa kretsar. Kanske inte alltid rationellt. Som en kvinlig väljare sa till oss ”Hillary? Hon är ju kommunist, henne kan man inte rösta på”.
Jag har ju tidigare gått on the record och sagt att jag tror att Hillary kommer att vinna nominationen och jag står fast vid det. Jag tror Billarys politiska maskineri och erfarenhet kommer att vara skillnaden.
Hillary ur en fotografs synvinkel:
Hon har en tendens att se lite galen ut när hon spärrar upp ögon, ler och pekar på någon som sagt något eller som hon känner igen.
Det är ju helt klart den minst mediavänliga kampanjen. Allt är regiserat till 110 procent och journalister hålls ofta på säkert avstånd så att de inte ska kunna ställa frågor. De har till och med medarbetare som ser till att vi fotografer inte står på stolar efter talen när Hillary hälsar på väljarna. Jag pratade med en internationellt känd fotograf som jag känner lite grann och beklagade mig över hur dåligt behandlade utländsk media blir. Han sa då att det var likadant för dem också. Inte ens en fotograf som jobbar för Time Magazine och som är personlig vän Hillary fick mer access än de andra. Anledningen till detta är att de vill kontrollera budskapet och att de är rädda för spontana kommentarer från Hillary som inte passar in i bilden de vill framställa. Nu ska dock sägas att de har blivit lite bättre efter New Hampshire då Hillary påstår sig ha ”…found my voice” och blivit lite mer öppen.
De har också otroligt nog mitt i kaoset en ganska trevlig presstjej som jag lärt känna och som det går att deala lite med (med betoning på lite).
Betyget för Hillary Clinton blir två och en halv fotovästar av fem möjliga.
Tidigare inlägg i serien om presidentkandidaterna:
Rudy Giuliani
John Edwards
Mike Huckabee
John McCain
Mitt Romney
Barack Obama
En eloge för en mycket intressant serie som gett oss en annan bild från valet och dess kandidater!
Posted by: Elisabeth | 2008-01-30 at 09.06
Japp. håller med Elisabeth. Och intressant att få höra om kandidaterna från en fotografs vinkel.
Posted by: Stina | 2008-01-30 at 11.03
Thanks!
Känns bra att höra att någon läser det :-)
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-01-31 at 01.05
Vartenda ord!
Posted by: Elisabeth | 2008-01-31 at 17.00