Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Mats Larsson i Kina | Main | Omdebatterade bilder i Årets Bild »

2008-03-11

Comments

Anders F Eriksson

Ska man kalla det bildspel är det där ett bra recept på hur man ska göra det tycker jag. Det ska vara ljud, bild och åtminstone lite text.

"Min" hemmatidning, UNT, har många duktiga fotografer som gör många bra bilder. Tyvärr har tidningen hakat på trenden att göra bildspel av allt möjligt - de bilder som helt enkelt inte fick plats i vare sig pappers- eller webbupplagan av tidningen.

Bildspelen brukar ha samma rubrik som det sammanhang bilderna hör hemma i, men det är bara bilder och inget mer. Ingen förklaring, oftast inga eller väldigt kortfattade bildtexter, och inget ljud.

Jag tror det här fenomenet är ganska vanligt just hos lokaltidningar (även om UNT råkar vara en ganska stor sådan). Man vill helt enkelt publicera bilder av så många lokala människor som möjligt, för att göra folk glada.

Jag vet inte om det är så, men jag tror att man inte måste vara "bildmänniska" för att tycka att ett bildspel som bara växlar mellan några få bilder (brukar vara mellan 3 och 20 bilder i de här bildspelen) är mest bara trista. Ungefär som när man gick i grundskolan och tittade på "ljudbildband", fast utan ljud då ...

De föräldrar som har barn som råkar gå i just den gymnastikklass som hade uppvisning när tidningen var där blir förstås glada av att kunna titta på en massa bilder på webben. Problemet är att det bara är just de som blir glada av det - de föräldrar vars barn går i en annan klass blir sura i stället.

Jag ser det lite som om man på analogtiden skulle tagit den där kartongen med överkopior och spridit ut på anslagstavlor på stan.

Ska man visa bildspel på webben i redaktionella sammanhang, ska det vara ordentliga bildspel där varje bild faktiskt betyder något. Bildspelet får dessutom gärna vara välproducerat och innehålla något mer än bilder som växlar var tredje sekund.

Gärna bildspel, men inte för bildspelens egen skull ...

Thomas Nilsson

Ja Anders, håller med.
Jag har sett en del av de där bildspelen du beskriver.
De är ju som sagt ganska trista.
Tror att bildspel på nätet är så pass nytt att det håller på att hitta sin form.
Man får helt enkelt räkna med lite "barnsjukdomar". Jag tror det är mycket upp till fotograferna på tidningarna att leda utvecklingen.

Bildbanden i grundskolan var ju en klassiker :-)

The comments to this entry are closed.