Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Bättre begagnad bil | Main | Banal och vacker »

2008-04-19

Comments

Elisabeth

Man häpnas och förundras.
Måste vara frukansvärt att kastas in i "vår verklighet" från den värld som är deras.
För både barn och vuxna.
Även om det man gör är fel, utnyttjande och kränkande är det det som man känner till och vet hur reglerna är, vilket patadoxalt ger trygghet.
Så all trygghet är borta just nu.
Tänker speciellt på barnen, men även de unga vuxna som föds in i sekten. Att kvinnorna gått tillbaka är inte konstigt. Konstigare är det att sex stycken valde att inte göra det.
Det behövs inte speciellt mycket "hjärntvätt", bara bekräftelser och känslan av att tillhöra. ÄVEN om det innebär obehagliga saker...

Larry

What a mess!!!

Små barn älskar ju sina föräldrar över allt annat, oavsett. Att samla upp dom i en idrottsanläggning ger ju oerhörda skräckvisioner.

Ett problem med USA är vår syn på maktutövande, hemma och utomlands.

För att använda en trött kliché: Bara för att allt vi har är en hammare så ser alla problem ut som en spik.

Barnen måste förstås återförenas med sina familjer omedelbart men sen måst dessa kusliga sekter granskas jävligt noga, inte minst av journalister. Det finns så mycket drivkraft för dessa sekter typ religionsfrihet och "homeschooling".

Religionsfrihet låter vackert. Men "nån jävla ordning måste det vara" även inom en religion.

Stina

Först och främst läste jag i tidningen i morse att domaren i målet varit en riktigt klippa. Att ha 350 advokater i salen kan ju inte vara lätt men som hon sa när hon kallat på en advokat, "This is lika a cattle acution. If you scratch your nose, you bought it." Texas ... svårt att inte tycka om.

Hur som helst, själv har jag lite svårt med att man kallar sekten för polygamisekt som om polygami skulle vara problemt. Fenomenet är ju inget unikt vare sig ur ett historiskt eller kontemporärt perspektiv, utan en social struktur som fungerar för vissa. Det är lätt att fnysa åt dessa människor bara för att de är religiösa, klär sig underligt och bor isolerat, men generellt beöver det ju inte betyda problem. Bara för att jag inte begriper det ... Bra eller dåligt, så länge folk inte lider bryr jag mig inte. Och det är väl här problemet ligger med just denna sekten -- att kvinnor och framför allt barn blivit utnyttjade. Pedofili -- det är väl kärnan i hela denna utredning.

jag har en känsla av att det här fallet kommer att landa platt, att bevismaterialet inte kommer att leda till något revolutionerande och i slutändan kommer majoriteten av alla dessa människor att flytta tillbaka till sitt lilla camp.

Thomas Nilsson

Elisabeth, du har rätt i att det man känner till är det trygga trots att det kanske inte är perfekt.
Så kanske är det så som du skriver att det är konstigt att så många som sex stycken kvinnor har lämnat sekten. Ska bli intressant och se om de kommer at vittna eller uttala sig i framtiden om livet på ranchen.

Larry, ja det verkar som att de gått in lite heavy handed men samtidigt är det ju svårt att göra det på något annat sätt när de vägrade att samarbeta med polisen. Men nu verkar det ju som att det där telefonsamtalet inte kom från ranchen vilket ju inte är bra för polisens och statens case. Men verkar ju som de har tagit tillfället i akt att försöka rensa upp ordentligt. Frågan är om de har lagen på sin sida. Men trots att det är smärtsamt för barnen nu så kan det vara ett onödigt ont tror jag.

Visst ska journalister granska dem men det är väldigt svårt när de inte ens vill kommunicera.
Har själv varit nere både i Eldorado, TX och i tvilling byarna Colorado City och Hilldale i Utah och Arizona och i princip blivit fysiskt attackerad.

Stina, ja domaren verkar verkligen vara rätt person på rätt plats. Tänk om det hade varit judge Ito från OJ Simpsons rättegång. Då hade det blivit kaos.

Jag vet att polisens tillslag inte i huvudsak handlar om polygami men vad annat kalla det än en polygamisekt? För min del får consenting adults leva hur f-n de vill så länge alla är med på det. Problemet är att i de här situationerna är det ofta gamla maktstrukturer och traditioner som ofta verkar mot kvinnors rättigheter. Och om man är hjärntvättad, hur consenting är man egentligen? Så jag menar att det är ett problem även fast det inte förekommer pedofili. Bara en sån sak som att de vuxna är inte fria att lämna sekten om de vill.

Du har antagligen tyvärr rätt i att allt snart är tillbaka till det normala för sekten. Bra för barnen på kort sikt men inte på lång om du frågar mig.

Tack för insiktsfulla tankar från mina favoritkommentatorer :-)

Larry

Thomas, nä, det finns inga enkla lösningar. Religösa grupper har som du ju handgripligen vet ett starkt skydd i USA (mycker pengar, inga skatter, egna skolor, universitet, privatjets, egen polis/säkerhetspersonal, ingen insyn)och vill man hitta på nåt nytt skumt så kan man alltid hitta på en ny religion.
Tror inte ens de flesta av ledarna är religiösa själva.

Stackars krakar som fastnar i dessa sekter. Bra att du bevakar dom!

The comments to this entry are closed.