Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Flytta hemifrån | Main | Vll-seminarier – del 4 »

2008-05-28

Comments

Stina

Asså, som skattebetalare skulle man ju bli rasande om man bodde i Kentucky. Stå där och hålla på huuuuuur länge som helst. Trots det måste man ju beundra deras idogenhet och självkontroll. Jag menar, bara att orka verka helkorkad var dag kan inte vara lätt -- får vi hoppas. Sen kan man ju undra om alla de här frågorna var befogade. Som journalist (du alltså ... eller Kim) måste det väcka en hel del undran hur staten kan ställa frågan "vad gör du här?" Av någon anledning kom jag att tänk på Rambo i First Blood .... Tur att hitorien tog den vändningen.

Angånde court cost: I Cuyahoga County tror jag du måste lägga upp dom pengarna även om du vinner.

Thomas Nilsson

Det var precis den reaktione jag hade.
Va f-n har han med att göra vad vi gör där?
För ju tankarna till polisstaer.
Om jag hade sagt vi kör bara omkring, vad hade han kunna gjort då?
Ingenting antagligen, förutom att ge oss boten.

Frågan är om de ens får fråga efter pass etc.
I många stater ska de ju t.ex. inte fråga om de är illegala invandrare.
Samtidigt orkar man ju inte tjafsa.
Man vill ju bara komma vidare så fort som möjligt.
Den där typen av personer kan ju få för sig att göra så att det tar ännu längre tid.

Jan i Stockholm

Venter i spenning på den kommende fjerde historien om dine fartsynder. Den kommer nok - bare vent å se:-)

acrylamid

Poliser med för mycket fritid :)

Thomas Nilsson

Ja, de verkade inte stressa i onödan.

Jan, det blir ingen fjärde del :-)

Sånger från nedre botten

Då struntar vi i den fjärde, men som läsare vill vi nog inte missa 5:an. Det börjar ju bli en intressant följetong...

;-)

Jocke

Im back!

Larry

Detta är en av de tristare sidorna av "The Land of the Free". Man har inte mycket att sätta emot om man tycker sig bli felbehandlad av en lokal snut. Alla "brott mot lagen" tycks kunna ge mellan 20 år och livstid och vill man undvika det får man vara beredd att betala iform av advokater och annat obehag. Och USA har ju 10 ggr fler, eller så, i fängelse jämfört med Sverige.

Betala böterna ;-)

Till nåt trevligare, på nätet finns ju allt, tex detta, 73 minuters (och kanske dessutom 730 minuter för bildtext o annat), fotoreportage, som tycks vara ett par år gammalt.

Européer är så exotiska! Men så här kanske det ser ut på Manhattan om några år med stigande bensinpriser?

http://www.ski-epic.com/amsterdam_bicycles/

Elisabeth

I forna Sovjet var lagen det polisen just sa... Känns lite som om du levde efter det här också! :-) Men det är nog klokast att bara "följa med och svara hövligt" i de lägena. Om inte annat för att spara tid.

Men jag lurar ändå lite på om det kanske blir en del 4 också!!! Själv har jag två fortskörningar. (Totalt under livet!) Men så bor jag ju på landet.. (i vart fall halva livet) Där poliser är rätt sällsynta varelser!

Följer med spänning bloggen och litar på din insikt för "bra historier kontra din egen invändning"!!!

Kör försiktigt! ;-)

Thomas Nilsson

Sen natt här så svar i all hast.
Kan bara hålla med i vad ni skriver.

Förutom det där med fjärde och femte delarna i serien om mina fortkörningar. Kommer inte att hända :-)

Välkommen tillbaka Jocke!

Christer Höglund

Har åkt dit några gånger i "lömska" fartkontroller i USA. En av de lurigaste och kanske farligaste skedde i Florida på väg till ett reportage med Annika Sörenstam. Kom ångandes rätt så friskt på en nära tom Interstate. Då möter jag en snutbil, och vi pratar en mittgren på ca 25 m, ser i backspegeln hur han på Hollywoodvis bränner över gräset, drar på blåljuset och kör upp i häcken på vår hyrbil. Sen utbryter ett mindre kaos.
Jag följer rutin A, händerna på ratten, Sheriffen kommer fram med handen på "pickadollen" och vill se körkortet. Körkortet ligger i skuffen, går ur tar fram körkortet men har inget pass med mig. Nu börjar dribblet med hur fort jag kört och jag skall med till "the jailhouse" direkt. Mitt i allt dividerande så öppnar sig passagerardörren och ut kliver Thomas Tynander reporter på Sportbladet, 2 m lång och stor som en Amerikansk fotbollsspelare. Nu går mr Sheriffen i gång på alla cylindrarna, drar pistolen, och börjar gorma åt Tynander att sätta sig i bilen igen. Tynander börjar på "Deje-engelska" att förklara att han bara skall "walk alittlebit" "werry hot in the car you know". Jag som står någon meter från mr Sheriff ser på honom att han skjuter Tynander vilken sekund som helst, varför också jag börja att skrika på Tynander, då på svenska, Sheriffgubben skjuter för fan, gör som han säger. Nu går vattnet för lagensväktare och han börjar veva med mig, snabbt som ögat så står jag lutad mot bilen, i sann klichestil. Som tur är inser Tynander att vi har med en halvgalen Sheriff att göra så han dyker snabbt som attan in i bilen igen. Detta räddar oss från "the jailhouse". Jag tror så här i efterhand att han inte hade några polare i närheten, för hade det dykt upp fler Sheriffer så hade vi hamnat i arresten. Ensam kunde han inte riktigt kontrollera oss och vi var sekunder från att bli skjutna. Redan när jag skulle öppna bagageluckan så var han på gång att börja hyperventilera. Det slutade med att jag fick en av de saftigaste fortkörningsboter som jag skådat, dollarkursen gjorde sitt till och den hamnade upp mot 10 000 sek. Men hellre det än ett skott i benet på både Thomas och mig.

Min första bot fick jag under Vinter OS i Calgary, och där räddade ackrediteringen mig från arresten. Det var också en topp tunnor rasande Sheriff. "Varför kör han inte om det finns ju en ytterfil att dra på i, om han nu har så bråttom att han måste ha blåljuset på." Hjärnsläpp hos undertecknad, fattade inte att det var mig han "jagade" i några miles. Den utskällning jag fick när polleten föll ned och jag stannade, tar vi en annan gång...
mvh
Christer Höglund

Stina

Well, Christer, den där Floridaresan var inte att leka med. Det låter ju fördjävligt och visst är poliserna hyperstirriga, men man får inte glömma att folk dom stoppar faktiskt kan ha en pistol mellan sätena. Bara förra vecka klubbades det igenom här i Ohio att man får ha sin alldeles lagliga pistol laddad i bilen. Polisen var måttligt road ...

Thomas Nilsson

Grym story Christer. Inte för att jag skulle vilja byta men min incident bleknar ju i jämförelse. Vågar du dig tillbaka till USA :-)
Grejen med poliserna här är ju att det bästa är att bara "lägga sig platt" och inte tjafsa emot, hur jobbigt det än känns. De kan ju som sagt få för sig att bura in folk på lösa grunder.

Men 10.000 kronor låter väldigt fort. Hur mycket för fort körde du?
Eller var det vad som hände efter som påverkade boten?

Ja Stina. det är sant att varje gång en polis närmar sig en bil så finns det en realistisk chans att de blir beskjutna. Men kanske borde de bli lite bättre på att "läsa folk"? Jag menar, varken Tynnander eller Christer ser väl ut som vapenbärande kriminella? Om det nu finns något speciellt uttseende men ni förstår vad jag menar.

Jag kör numera med Cruise Control :-)

Christer Höglund

Hej Stina.
Jag förstår Sherifferna i USA, de åker omkring ensamma och det är nog lätt att bli lite stirrig. Problemet är ändå att det är så svårt att prata med dem, de vill inte förstå eller lyssnar aldrig när man skall försöka förklara. En grund i det hela är den strikta "maktorganisation" som man har i USA som helhet. I Sverige försöker vi plana ut maktpyramiden och ge folk mer förtroende och inflytande. I USA, efter 11/9, så har det gått åt andra hållet. Ingen törs eller gör något utanför sina befogenheter, samtidigt som makten blir mer och mer "cheforganiserad". Har du fått en order att utföra, stå eller vinka på ett sätt så gör du det, hur korkat det än kan vara. Den största skräcken är sydstaterna, där inga som helst egna initiativ tas utanför "ramen". "Blogg-ägaren" kan nog ge oss en mängd exempel på "stölligheter".
För er som verkligen vill se hur man inte organiserar ett OS så kan dokumentärfilmen som BBC gjorde bakom kulisserna på OS i Atlanta vara ett fynd. Vi som var med där och drabbades av vanvettet vet att det var ännu värre än i filmen.
mvh
Christer Höglund

Christer Höglund

Hej mr "Blogg-ägare"
Två minuter för sen så jag får svara i ett nytt inlägg.
Ja, det gick nog rätt så fort... ;-)
Dollarkursen gjorde sitt till, den var uppe och vevade på 11:- på den tiden. Hade det varit idag så hade väl boten blivit som att köra för fort i Danmark, kring 6 000:- sek.
Det finns förövrigt bra Sheriffer i USA oxå (kanske lätträknade) fick fantastisk bra hjälpt av en i samband med en bröllop utanför New York, den storyn tar vi också en annan gång ;-))

mvh
Christer Höglund

Stina

Christer sa: "Ingen törs eller gör något utanför sina befogenheter, samtidigt som makten blir mer och mer "cheforganiserad". Har du fått en order att utföra, stå eller vinka på ett sätt så gör du det, hur korkat det än kan vara."

Dagligen går jag och blir småförbaskad på just det här -- att inte våga ta egna initiativ, att inte genomföra jobbet bättre (om man nu tycker sig ha en bättre metod) bara för att någon uppe på toppen sagt att si och så ska det vara. Det går inte ens att diskutera. Det är något lurt med den amerikanska arbetsmiljön.

Christer Höglund

Hej Stina!
Jag tror att grunden till det hela är att man stämmer skjortan av varandra när det finns minsta chans. Att vara advokat och ha som specialitet att stämma folk, är i mångas ögon, ett förkastligt yrke moraliskt sett.
Om det går åt skogen så kan man alltid skylla på chefen, han får ta smällen när skadestånden kommer som ett brev på posten, därför gör man som chefen säger hur korkat det än kan vara. Har man läst en Amerikansk bruksanvisning så förstår man rätt snabbt att här har vi mängder med jurister inblandade när texterna skrivs.
mvh
Christer Höglund

Thomas Nilsson

Ja, jag ser det där, som du beskriver Stina, ganska ofta. Men har bestämt mig för att inte bli upprörd, bara man själv som förlorar på det.

Men det pradoxala är ju att USA är ett land som bygger på individens frihet där många är skeptiska till auktoriteter (det var ju grunden till att folk lämnade prästernas styre i Europa och sökte sig till Nord Amerika för att börja på nytt i ett friare samhälle).

Men kanske det är som du skriver Christer, att det handlar om liability.

The comments to this entry are closed.