Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Kristina Snyder startar blogg | Main | Rapport från Gotham »

2008-05-01

Comments

Larry

Mycket bra sammanfattning. Du borde skriva i svensk MSM utöver din fotografering.

Ras, vad det nu är frånsett pigment, är som du antyder en "elephant in the room" i USA fortfarande. Jag lämnade in mitt DNA, till en kostnad av $100 eller så till National Geographic. Och även jag kom från Afrika, vandrade upp till Sverige via Mellan Östern osv.

https://www3.nationalgeographic.com/genographic/?fs=www5.nationalgeographic.com

We are the HUMAN race.

Kan Obama o Hillary slå sig ihop om en "ticket" så finns det åtminstone ett visst hopp om en "black" och en kvinna "first" i Vita Huset.

Lisa

Jag tittade just på din Youtube länk till Obamas tal. Det var nästan lika bra som en av Chris Rocks State of the Union tal ;-) Han verkar vara the real deal, faktiskt. Jag hade väntat mig en pinsam pudel, som en PRmänniska alltför tydligt hade skrivit manus till. Att stå upp och tala klarspråk funkade fantastisk bra. Han vände ett dåligt utgångsläge till en stor seger. Enda gången jag kände besvikelse var när han sade som så många amerikaner gör, att det är bara i Amerika som man kan gå från nästan ingenting till att nå alla sina drömmars mål. Det kan man göra i många länder.

Nu tänkte jag skriva några rader om någonting annat. Jag vill inte ta upp alltför mycket plats på din blogg med det här, men jag har läst Tankar från 39e gatan i några veckor nu, och det verkar inte vara helt fel plats för det ändå. För över en månad sedan kommenterade jag ett inlägg om priser till kvinnor i Årets Bild på en annan webbsajt. Tonen jag använde var menad att påminna om en renlärig feminist från 70-talet. Jag menade inte bokstavligen allt som ”hon” sade. Jag tror inte att en Grupp 8 manifest skulle ha börjat med en varning om att texten kunde innehålla fördomar och bristande kunskaper. Eller att den skulle ha gett stora eloger till alla män som har hjälpt kvinnliga fotografer, eller föreslagit saker som kvinnor själva kan göra för att förbättra situationen. Rådet folk brukar ge till människor som ska tala inför publik för att göra det mindre skrämmande, är att försöka föreställa sig att hela publiken sitter i sina underkläder. Det kan vara skrämmande att delta i en stor tävling om man kommer från en minoritetsgrupp, och det var därför jag skrev det jag skrev om tonårspojkar och tävlingar. Det är tråkigt om inte det kom fram. Meningen var inte att irritera eller förarga.

Thomas Nilsson

Tack Larry!
...men är det inte så att bloggarna är på väg att ta över från MSM :-). Kanske inte när det kommer till att få betalt men när det gäller att ha en öppen dialog och debatt där ALLA kan vara med. Internet är ju rätt häftigt ur ett demokratiskt perspektiv. Måhända att man inte når lika många som en etablerad tidning men rent tekniskt så är det ju faktiskt möjligt.

Ja, ras är vekligen elefanten i rummet här trots att, som du skriver, vi alla kommer från Afrika.

Hillary och Obama vore en cool ticket men jag har svårt att tro att det blir så. But who knows, kanske blir det ett bargain chip för att försöka få slut på de interna stridigheterna i partiet. Tror dock Hillary hellre tar chansen och väntar fyra år.

Ja Lisa, det var ett väldigt bra tal. Jag tycker det har visat sig att Obama har hanterat motgångar och kontroverser väldigt bra. Visst är det lite jobbigt att höra saker som du beskriver (att det bara är i Amerika man kan nå alla sina drömmars mål) men Obama är nog den som använder sådana formuleringar minst av alla. Man kan nog tyvärr inte bli president här utan att kasta in en och annan sådan mening i sina tal. Han säger åtminstone inte (så vitt jag vet) "the greatest nation on the face of the earth" som vissa andra politiker brukar göra.

Angående det du skriver om din kommentar på en annan hemsida rörande kvinliga fotografer så är det lite svårt för mig att kommentera det då jag inte läst det. Men generellt sett kan det ju ofta vara riskabelt att använda ironi i debattforum etc då det alltid är några som inte uppfattar ironin.

När det gäller kvinnliga fotografer så är jag ju medveten om att det finns manliga maktstrukter på tidningsredaktioner och i samhället i stort som antagligen gör det svårare att ta sig fram för kvinnor. Speciellt i ett så mansdominerat yrke. Och jag tycker att allt som kan göras för att förändra det är bra.

När det gäller eventuella skillnader i hur kvinnor och män fotograferar så tror jag egentligen inte på resonemanget att det finns ett manligt och ett kvinnligt bildspråk. Jag tror att varje enskild fotograf bär på sina erfarenheter, kunskaper, referensramar, besvikelser, minnen etc etc som påverkar vem man är som männsika och fotograf. Visst, kön är en del av det men jag tror inte det är den mest avgörande delen.

Lotta K

Håller med, vilken bra sammanfattning. Jag har jobbat i nästan tio år med att undervisa i ethnic studies/communication vid universitet i Kalifornien. Ibland med en majoritet vita studenter, ibland med en majoritet icke-vita. Jag har lärt mig fantastiskt mycket, och det är verkligen sant som du säger att man inte vet mycket om USA och rasfrågor när man först kommer hit. Det är inte heller sant som man hör ibland i debatten att 20-åringar är "color blind". Den vita övre medelklassen lever ofta extremt vita liv och blir nervösa av att tvingas tänka på rasfrågor eller möta männsikor som är annorlunda än dem själva. Å andra sidan, de som har växt upp i tex San Jose med väldigt blandad befolkning har helt andra förutsättningar och erfarenheter. Mitt starkaste intryck är att det är extrema skillnader mellan olika gruppers insikter. Det krävs mycket dialog för att komma någonvart. Obamas ras-tal var det bästa jag hört i den vägen i det offentliga.

Lisa

Jag ser från ditt svar att du inte kan ha läst kommentaren. Förlåt, det är jag som har missuppfattat.

Elisabeth

Verkligen intressant läsning, du har rätt, man får en helt annan insikt på plats. Bra att du sprider dina tankar och erfarenheter.
Larry har också rätt... vi är just bara människor allihopa, oavsett pigment. Knepigt värre att inte alla kan inse det och bara vara till för varandra. Så enkelt det hade varit.
Men men, önskedrömmar.

Jobbar och "pluggar" just nu samtidigt, så har inte orkat kommentera så mycket det sista. Men jag hänger i, i alla fall! :-) (Kul med mycket jobb, men det tar på en... Föresten har jag talat med "nerladdnings-bildtjuven" och vi är överens om ett faktura belopp som blir bra!)

Thomas Nilsson

Tack Lotta.
Jag funderade en kort stund att skriva just om att nästa generation anses vara ”color blind” men sen när jag tänkte på vad jag sett ute i verkligheten så kan jag inte riktigt tro att det verkligen är så. Det finns säker några få platser där det är sant men till och med New York som ska vara en sån melting pot är ju faktiskt ganska uppdelat.

Lisa, du får gärna tipsa om var jag kan läsa ditt inlägg.

Tack Elisabeth. Ja, det borde ju vara så enkelt.
Kul med jobb ja, men kan ju bli för mycket ibland också.
Bra jobbat med bildtjuven!

Marta

Denna bild är helt otrolig tycker jag. Bra skrivet också men bilden är enorm! Jag nominerar den till årets bild.
/ M

Thomas Nilsson

Tack Marta! Ja, den är faktiskt ganska stark om jag får säga det själv. Kändes inte helt avslappnat att lyfta kameran och ta den. Men vissa bilder som dyker måste helt enkelt tas. Tyvärr är det tagen för en tre fyra år sedan och kan inte bli nominerad i Årtets Bild i år. Konstigt nog tror faktiskt inte ens jag skickade in den.

Ryktas att du har börjat konkurera som paparazzi här i NY. Tur för Vickan och Madde att de inte bor här längre :-)

The comments to this entry are closed.