Det här är en svår text att skriva men känner att jag måste.
Ras i USA är ett mycket mer komplext ämne än jag förstod innan jag flyttade hit. Visst har sextiotalets medborgarerättskamp flyttat fram positionerna för de svarta men på många sätt är det fortfarande ett segregerat land. Inte längre i lagstiftningen så mycket som ekonomiskt, socialt och kulturellt.
Presidentkandidaten Barack Obama har inte sina rötter i det traditionella svarta USA. Hans mamma var ju vit och han växte till stor del upp med sina vita morföräldrar. Men också för att han föddes på Hawaii som har väldigt få svarta och sedan tillbringade en stor del av sin barndom i Indonesien.
Obama uppfattas inte som en ”arg svart man”som till exempel är fallet med Jesse Jackson och Al Sharpton. De har ju båda tidigare ställt upp i demokraternas primärval med hopp om att bli partiets presidentkandidat. Jesse Jackson ställde första gången upp 1984 och fyra år senare, 1988 vann han faktiskt hela elva delstater. Men ändå hade han aldrig en chans då han av allt för många vita väljare sågs som just ”en arg svart man” med direkt koppling till medborgarerättskampen. Inte för att de flesta av de vita väljarna var emot de svartas frigörelse men de sammankopplade den bland annat med de raskravaller som rasade i många storstäder i slutet av sextiotalet. Och många i den rörelsen är fortfarande ganska arga och på sina håll finns det en omvänd rasism mot vita. Jag kan iof förstå dem men det är svårt att vinna val på det sättet.
Obama bär inte på det bagaget och det i kombination med hans personlighet och hans fantastiska förmåga att inspirera gör att många tror att han har en reell möjlighet att äntligen leda USA frammått i den infekterade frågan om rasrelationer. Jag har träffat svarta väljare som med tårar i ögonen sagt till mig ”tänk om Obama blir president då kommer mina barn att förstå att allt är möjligt för dem. Det vore fantastiskt”.
Man brukar säga att Obama inte är en svart kandidat och i början var de svarta väljarna skeptiska mot Obama. De lutade då mer åt Hillary Clinton. En stor del av det berodde nog på att de inte trodde han kunde vinna men hans stora seger i South Carolina ändrade på det och det svarta Amerika slöt upp bakom honom. Många vita var redan ombord. Han vann ju Iowa som ju bara har några få procent svarta invånare.
Under våren har Obamas pastor från Chicago, Jeremiah A. Wright Jr, möjligen försämrat Baracks möjligheter att bli president med sina kontroversiella uttalanden. Många av dem är som att hälla bensin på lågor i elden som är det segregerade USA. Han hävdar bland annat att USA:s regering medvetet har spridit HIV bland de svarta och att terrorattackerna den 11 september 2001 var USA:s eget fel.
När delar av Wrights gudstjänster började dyka upp på YouTube och senare i tidningar och TV så kände sig Barack Obama tvungen att ta tjuren vid hornen. Han höll den 18 mars i Philadelphia ett ganska bejublat tal om ras i USA under rubriken ”A more perfect union”.
Nu, en månad senare, hade det hela det hela i stort sett försvunnit bort från dagordningen. Tills i början av den här veckan då pastor Wright gav intervjuer, höll tal och presskonferenser där han återigen spred sina kontroversiella åsikter och till och med attackerade Barack. Han menade att Obama bara hade tagit avstånd från honom av politiska skäl. Detta ledde till att Obama kände sig tvungen att hålla en presskonferens där han väldigt tydligt tog avstånd från Wright.
Bra så men det här är inte speciell bra om Obama blir den som ska fajtas med John McCain om presidentposten i höst. Republikanerna kommer att använda varenda kontroversiellt uttalande som Wright någonsin gjort. De kommer att försöka skrämma upp de vita väljarna i förorter och på landsbygd genom att måla upp Obama som opatriotisk. Det blir guilt by association och Obama framstår för gemene (vit) man mer och mer som att han kanske trots allt är en ”arg svart man”.
Man kan undra varför pastor Wright väljer att sabotera för Obama. Nu när det för första gången finns en svart kandidat som har en chans att vinna. Det verkar sorgligt nog mest handla om att han vill synas och höras själv. Han femton minuter av berömmelse. Kosta vad det kosta vill.
Det finns ju såklart andra minoriteter i USA som också har det svårt. Inte minst Hispanics och Native Americans. Jag har varit i indianresarvat där arbetslösheten är 75% och jag har träffat illegala invandrarare som jobbar under dåliga förhållande under minsta tillåtna lön. De är på många sätt USA:s osynliga underklass som jag kommer att återkomma till ämnet här på bloggen i framtiden.
I dag är det för övrigt Immigration Day i USA.
Avslutar med att citera Joakim Thåströms text från Imperiets låt Rasera från albumet med samma namn som kom ut 1983. Orden känns minst lika aktuella idag.
"Korsen brinner det finns ingenstans
det finns inget land ditt vi kan fly
Den svenska hösten söker tröster
En pol-arisk vind blir som ny
Klockor ringer svenska kvinnnor
varnas för svarta män
Apparat-heid flimmer ingen vinner
men jag vill gärna va din vän
Det kommer en tid
det kommer en tid
då jag vill va kines
jag vill va grek
jag vill va alla färger på en gång
Måste rasera rasera rasera rasera"
Se Obamas ”A more perfect union”-tal här.
Se pastor Wrights presskonferens här.
Se Obamas presskonferens dagen efter här.
De två sistnämnda är uppdelade i flera delar på YouTube.
Bilden ovan är tagen på National Voting Rights Museum i Selma, Alabama.
Bildtexter för bilderna nedan från vänster:
1. Barack Obama håller ett tal i New York den 27 mars.
2. Före detta presidentkandidaten och pastorn Jesse Jackson på Obamas valvaka i Chicago den 5 februari.
3. Medborgarrättsaktivisten och pastorn Al Sharpton utanför Lorraine Motel där Martin Luther King Jr. Mördades för 40 år sedan.
4. En skylt från en restaurang på den tid södern var (lagligt) segregerad visas på National Voting Rights Museum i Selma, Alabama.
Mycket bra sammanfattning. Du borde skriva i svensk MSM utöver din fotografering.
Ras, vad det nu är frånsett pigment, är som du antyder en "elephant in the room" i USA fortfarande. Jag lämnade in mitt DNA, till en kostnad av $100 eller så till National Geographic. Och även jag kom från Afrika, vandrade upp till Sverige via Mellan Östern osv.
https://www3.nationalgeographic.com/genographic/?fs=www5.nationalgeographic.com
We are the HUMAN race.
Kan Obama o Hillary slå sig ihop om en "ticket" så finns det åtminstone ett visst hopp om en "black" och en kvinna "first" i Vita Huset.
Posted by: Larry | 2008-05-01 at 19.49
Jag tittade just på din Youtube länk till Obamas tal. Det var nästan lika bra som en av Chris Rocks State of the Union tal ;-) Han verkar vara the real deal, faktiskt. Jag hade väntat mig en pinsam pudel, som en PRmänniska alltför tydligt hade skrivit manus till. Att stå upp och tala klarspråk funkade fantastisk bra. Han vände ett dåligt utgångsläge till en stor seger. Enda gången jag kände besvikelse var när han sade som så många amerikaner gör, att det är bara i Amerika som man kan gå från nästan ingenting till att nå alla sina drömmars mål. Det kan man göra i många länder.
Nu tänkte jag skriva några rader om någonting annat. Jag vill inte ta upp alltför mycket plats på din blogg med det här, men jag har läst Tankar från 39e gatan i några veckor nu, och det verkar inte vara helt fel plats för det ändå. För över en månad sedan kommenterade jag ett inlägg om priser till kvinnor i Årets Bild på en annan webbsajt. Tonen jag använde var menad att påminna om en renlärig feminist från 70-talet. Jag menade inte bokstavligen allt som ”hon” sade. Jag tror inte att en Grupp 8 manifest skulle ha börjat med en varning om att texten kunde innehålla fördomar och bristande kunskaper. Eller att den skulle ha gett stora eloger till alla män som har hjälpt kvinnliga fotografer, eller föreslagit saker som kvinnor själva kan göra för att förbättra situationen. Rådet folk brukar ge till människor som ska tala inför publik för att göra det mindre skrämmande, är att försöka föreställa sig att hela publiken sitter i sina underkläder. Det kan vara skrämmande att delta i en stor tävling om man kommer från en minoritetsgrupp, och det var därför jag skrev det jag skrev om tonårspojkar och tävlingar. Det är tråkigt om inte det kom fram. Meningen var inte att irritera eller förarga.
Posted by: Lisa | 2008-05-01 at 19.50
Tack Larry!
...men är det inte så att bloggarna är på väg att ta över från MSM :-). Kanske inte när det kommer till att få betalt men när det gäller att ha en öppen dialog och debatt där ALLA kan vara med. Internet är ju rätt häftigt ur ett demokratiskt perspektiv. Måhända att man inte når lika många som en etablerad tidning men rent tekniskt så är det ju faktiskt möjligt.
Ja, ras är vekligen elefanten i rummet här trots att, som du skriver, vi alla kommer från Afrika.
Hillary och Obama vore en cool ticket men jag har svårt att tro att det blir så. But who knows, kanske blir det ett bargain chip för att försöka få slut på de interna stridigheterna i partiet. Tror dock Hillary hellre tar chansen och väntar fyra år.
Ja Lisa, det var ett väldigt bra tal. Jag tycker det har visat sig att Obama har hanterat motgångar och kontroverser väldigt bra. Visst är det lite jobbigt att höra saker som du beskriver (att det bara är i Amerika man kan nå alla sina drömmars mål) men Obama är nog den som använder sådana formuleringar minst av alla. Man kan nog tyvärr inte bli president här utan att kasta in en och annan sådan mening i sina tal. Han säger åtminstone inte (så vitt jag vet) "the greatest nation on the face of the earth" som vissa andra politiker brukar göra.
Angående det du skriver om din kommentar på en annan hemsida rörande kvinliga fotografer så är det lite svårt för mig att kommentera det då jag inte läst det. Men generellt sett kan det ju ofta vara riskabelt att använda ironi i debattforum etc då det alltid är några som inte uppfattar ironin.
När det gäller kvinnliga fotografer så är jag ju medveten om att det finns manliga maktstrukter på tidningsredaktioner och i samhället i stort som antagligen gör det svårare att ta sig fram för kvinnor. Speciellt i ett så mansdominerat yrke. Och jag tycker att allt som kan göras för att förändra det är bra.
När det gäller eventuella skillnader i hur kvinnor och män fotograferar så tror jag egentligen inte på resonemanget att det finns ett manligt och ett kvinnligt bildspråk. Jag tror att varje enskild fotograf bär på sina erfarenheter, kunskaper, referensramar, besvikelser, minnen etc etc som påverkar vem man är som männsika och fotograf. Visst, kön är en del av det men jag tror inte det är den mest avgörande delen.
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-05-02 at 10.27
Håller med, vilken bra sammanfattning. Jag har jobbat i nästan tio år med att undervisa i ethnic studies/communication vid universitet i Kalifornien. Ibland med en majoritet vita studenter, ibland med en majoritet icke-vita. Jag har lärt mig fantastiskt mycket, och det är verkligen sant som du säger att man inte vet mycket om USA och rasfrågor när man först kommer hit. Det är inte heller sant som man hör ibland i debatten att 20-åringar är "color blind". Den vita övre medelklassen lever ofta extremt vita liv och blir nervösa av att tvingas tänka på rasfrågor eller möta männsikor som är annorlunda än dem själva. Å andra sidan, de som har växt upp i tex San Jose med väldigt blandad befolkning har helt andra förutsättningar och erfarenheter. Mitt starkaste intryck är att det är extrema skillnader mellan olika gruppers insikter. Det krävs mycket dialog för att komma någonvart. Obamas ras-tal var det bästa jag hört i den vägen i det offentliga.
Posted by: Lotta K | 2008-05-02 at 11.38
Jag ser från ditt svar att du inte kan ha läst kommentaren. Förlåt, det är jag som har missuppfattat.
Posted by: Lisa | 2008-05-02 at 12.40
Verkligen intressant läsning, du har rätt, man får en helt annan insikt på plats. Bra att du sprider dina tankar och erfarenheter.
Larry har också rätt... vi är just bara människor allihopa, oavsett pigment. Knepigt värre att inte alla kan inse det och bara vara till för varandra. Så enkelt det hade varit.
Men men, önskedrömmar.
Jobbar och "pluggar" just nu samtidigt, så har inte orkat kommentera så mycket det sista. Men jag hänger i, i alla fall! :-) (Kul med mycket jobb, men det tar på en... Föresten har jag talat med "nerladdnings-bildtjuven" och vi är överens om ett faktura belopp som blir bra!)
Posted by: Elisabeth | 2008-05-02 at 18.15
Tack Lotta.
Jag funderade en kort stund att skriva just om att nästa generation anses vara ”color blind” men sen när jag tänkte på vad jag sett ute i verkligheten så kan jag inte riktigt tro att det verkligen är så. Det finns säker några få platser där det är sant men till och med New York som ska vara en sån melting pot är ju faktiskt ganska uppdelat.
Lisa, du får gärna tipsa om var jag kan läsa ditt inlägg.
Tack Elisabeth. Ja, det borde ju vara så enkelt.
Kul med jobb ja, men kan ju bli för mycket ibland också.
Bra jobbat med bildtjuven!
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-05-03 at 19.15
Denna bild är helt otrolig tycker jag. Bra skrivet också men bilden är enorm! Jag nominerar den till årets bild.
/ M
Posted by: Marta | 2008-05-16 at 19.43
Tack Marta! Ja, den är faktiskt ganska stark om jag får säga det själv. Kändes inte helt avslappnat att lyfta kameran och ta den. Men vissa bilder som dyker måste helt enkelt tas. Tyvärr är det tagen för en tre fyra år sedan och kan inte bli nominerad i Årtets Bild i år. Konstigt nog tror faktiskt inte ens jag skickade in den.
Ryktas att du har börjat konkurera som paparazzi här i NY. Tur för Vickan och Madde att de inte bor här längre :-)
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-05-17 at 11.24