Just de orden spelas upp i mitt huvud när jag och Kim åker runt i Youngstown, Ohio (bild 1 nedan). En stad vars uppgång och fall är knutet till den amerikanska stålindustrin. Vi möts av en stad där stora områden är övergivna. Det är igenbommade industrier, stängda butiker och tomma hus. Youngstowns befolkning har halverats under de senaste 40 åren.
Sedan år 2001 har Ohio förlorat 188 200 jobb.
Fattigdomen har ökat med 22 procent.
10 procent av invånarna i Ohio får food stamps för att ha råd att köpa mat.
Det är en fördubbling sedan 2001. Året då George W Bush blev president.
Några veckor senare besöker vi Inez i Kentucky. Det är ett litet samhälle som ligger i bergskedjan som kallas Appalachia. Där finns många gamla gruvsamhällen och det är ett av de fattigaste områdena i USA. På 60-talet startade president Lyndon B Johnson sitt ”war on poverty” med ett tal i just Inez. 40 år senare träffar vi James Sweeney (bild 2 nedan) som bor i ett fallfärdigt hus bara några hundra meter ifrån platsen där LBJ höll sitt tal. Han har inget rinnande vatten, ingen elektricitet och 40 000 dollar i obetalda sjukhusräkningar efter en arbetsplatsolycka.
45 procent av barnen i Martin County, som Inez ligger i, lever i fattigdom.
Baltimore är en av de fattigaste städerna i USA. Den ligger i delstaten Maryland som är den rikaste staten i landet. Där träffar vi bland annat Eileen som bor med sin 13-årige son (bild 3 nedan) i ett fallfärdigt hus med källaren full av avloppsvatten. Hyresvärden vägrar att göra någonting åt problemet. På soppköket Paul’s Place (bilden ovan) är de flesta som får mat inte hemlösa och många har heltidsjobb men lönen räcker inte till mat varje dag. Vi såg också flera familjer där.
Bara 34 procent av eleverna i Baltimores innerstad går ut grundskolan.
46 miljoner amerikaner hade 2005 ingen sjukförsäkring.
33 procent av svarta barn lever i fattigdom.
28 miljoner amerikaner får food stamps.
The greatest nation on the face of the earth?
Det finns mycket som är bra i USA och jag är ingen ”USA-hatare” men just fattigdomen här känns som en smutsig byk politiker och andra makthavare inte har lust att kännas vid. Lite ironiskt är det ju också eftersom USA gärna vill ”rädda” resten av världen.
Efter att orkanen Katrina slog till mot New Orleans och södra Mississippi chockades många av den fattigdom som fanns där och som syntes på bild i TV och i tidningar. Bush höll ett tal där han sa att regeringen skulle ta tag i problemet med fattigdom i Amerika. Men inte mycket har hänt och många har nu glömt bilderna.
Jag och Kim gjorde reportaget om fattigdom i maj och juni och i lördags publicerades det över åtta sidor (VG rules!) i helgbilagan VGHelg.
Samtidigt publicerades på VGNett ett bildspel på samma tema som jag har gjort. Det är det första bildspelet jag redigerar själv så det är inte helt perfekt men jag tycker det är bra nog att gå ut med. Och inte minst en viktig historia att berätta. Det börjar i Youngstown och går vidare till Baltimore för att sedan avslutas i Kentucky.
Kolla gärna in bildspelet på den här länken.
Var ju och såg "The Boss" häromdagen och då körde han en grym version av Youngstown som alltid varit en personlig favorit.
En youtube-video med texten finns här: http://www.youtube.com/watch?v=fVXYzcb3r-w&feature=related
Han är inne på lite samma spår som du ;)
Posted by: Marta | 2008-08-06 at 23.36
Jättebra bildspel! Förmedlar verkligen en hopplös känsla som förmodligen är samma känsla som dom flesta personerna på bilderna känner...
Är precis så min uppfattning om USA är efter att ha bott där ett halvår. Det är som att det är allt eller inget, antingen lyckas man eller inte och går det illa är det ett oerhört tufft liv som väntar! Gillar USA väldigt mycket, det är ett fantastiskt land, men det är ändå svårt att bestämma sig vad man egentligen tycker eftersom det nästan bara är det som är bra med landet som man sett och upplevt.
Även om jag verkligen gillade att bo i USA så har jag samtidigt aldrig varit mer stolt över Sverige än jag var då!
Posted by: Tomas | 2008-08-07 at 04.25
Bravo!
Posted by: Sånger från nedre botten | 2008-08-07 at 04.38
Ja Marta, jag ville ju egentligen använda Springsteens låt Youngstown i bildspelet men det kan man ju egentligen inte göra utan tillstånd.
Youngstown är den fattigaste staden i USA med under 100 000 invånare, det var därför vi valde den.
Tack Tomas. Ja USA är ett komplext land. Det är väl det som fascinerar antar jag. Men jag tycker verkligen synd om alla fattiga som finns här.
Folk som t.ex. har två heltids jobb men ändå har svårt att få pengarna att räcka till.
Tack Sånger!
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-08-07 at 10.07
Det var ett bra bildspel, och som säger en hel del. Bra att VG också sätter den här verkligheten i fokus. Det här är bra journalistik. Måste kännas givande att jobba med ett sånt här reporatage.
Frågan är om någon av presidentkandidaterna också vill göra något åt de fattigas verklighet?
Posted by: Kenta | 2008-08-07 at 15.31
Instämmer i alla bravo!
Det är viktigt att man försöker säga vad man tycker så ofta man kan. Även om nu inte presidenten on him self ser just detta bildspel, är det en viktig markör som kan väcka fler. USA är ju på många sätt glorifierat för många.
Men vi har även stor missär på andra håll, inte minst i Sverige. Men det kan ta andra uttryck och gälla andra saker, väl värda att slåss för också. Så "på't bara" och fortsätt på samma vis Thomas. Din insatts räknas!
Posted by: Elisabeth | 2008-08-07 at 17.39
Tack Kenta och Elisabeth.
Ja, det är mycket givande att göra den här typen av jobb och jag känner mig priviligierad att jobba för en tidning som vill ha den här typen av reportage och låter oss lägga ner tillräckligt med tid på det.
John Edwards, som ju var en av de som försökte bli demokraternas presidentkandidat, pratade mycket om fattigdom och det resulterade i att de andra kandidaterna också började göra det. Republikanernas kandiodat, John McCain, var faktiskt i Inez, Kentucky och höll tal i våras. Och för bara några dagar sedan var Obama i Youngstown. Men jag är cynisk nog att tro att det inte blir så mycket skillnad efter valet vem som än blir vald.
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-08-08 at 11.39
Jag ligger lite efter -- semestertider, men oj vilket bra bildspel. Konstigt nog fick det mig att sakna Ohio. Hur kunde det ske?
Mannan i början, han i Youngstown sa, "Nothing can come back to Youngstown like it used to be." Jag tror att väldigt många i de här typiska arbetarsamhällena sitter fast i det förflutna, i en vision om att jobba hårt, slita som far gjorde i fabriken och ta hem en go lön var 14:e dag. Tyvärr missade man någonstans i samhällsutvecklingen att tala om för de här människorna att arbetena inte kommer att se ut på det viset i all framtid. Det kommer inte att bli som det en gång var utan något nytt måste komma. För att vara redo krävs det dock utbildning och då kan man inte ha kring 60% som inte ens går ut high school.
Efter ett busstur mellan Kalmar och Västervik kan jag dock konstatera att det finns rätt risiga ställen i Sverige också. Jag får nog hålla ett öga på det ...
Posted by: Stina | 2008-08-12 at 16.04
Hej Stina.
Tänk att jag kunde få dig att sakna Ohio :-)
...med ett reportage om fattigdom nevertheless.
Ja, nästan allt hänger på utbildningen, eller snarare bristen på.
Ser fram emot lite rapporter från Sverige på din blogg.
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-08-13 at 09.25