Den här bilden tog jag i går i Pennsylvania när vi var på väg tillbaka till New York. Hösten i nordöstra USA är mycket vacker. Många planerar in en höstsemester till staterna i New England för att se de spektakulära färgerna. De lokala TV-kanalerna har rapporter med kartor typ väderleksprognos där de visar hur ”färggränsen” rör sig söderut.
Höstlöv och solnedgångar tillhör standardmotiv för en amatör med hyfsad kamera. Kanske är det därför man som professionell fotograf ser ned på det? Det är för enkelt att få det bra kanske?
Men jag struntar i det, jag tycker det är vackert och kommer att fortsätta att försöka hitta nya exempel på banala motiv jag gillar.
…och nej, jag är inte ironisk.
Höstfärgerna ÄR vackra!
I år har det dessutom varit ovanligt mycket färg i min landsända. (Solnedgångar har också en magisk effekt)
Du är för härlig som vågar säga det!
Trist att det har fått en sån negativ stämpel.
Men det går ju också att göra "mer" av höst och solupp- o nergångar... (då de som vill visa att de kan så mycket mer får chansen till det... :-)
Posted by: Elisabeth | 2008-10-08 at 01.25
Kanske finns det två typer av vackra bilder.
Typ 1: Bilder är vackra för att motivet är vackert, tex solnedgångar och höströda träd
Typ 2: Bilder är vackra trots att motivet i sig inte är vackert, åtminstone inte på ett uppenbart sätt. Exempel på detta är de mängder av bilder på slitna tegelväggar, nedgångna industrilokaler och kanske även misärbilder från katastrofområden.
Personligen är jag nog mest trött på typ2-bilderna...
Men hmmm... det är inte tankar jag utvecklat så långt än. Behöver tänka mer här.
/Adam
Posted by: Adam Haglund | 2008-10-08 at 04.08
Typ2-bilden, är det inte lite av vad Pieter ten Hoopen också använder sig av? Tänker kanske speciellt på bilden av den raserade moskén och mängder av folk som bad utanför i soluppgången. (Men det är väl också lite av hans signum)
Tror kanske att det är ordet "vackert" som är haken. Vad är ordets innebörd för var och en?
Det finns ju vackra människor på fula bilder, och fula människor på vackra bilder.
Det handlar väl mest om hur fotografen lyckas i sitt förvärv att förmedla det som upplevs i verkligheten... eller nåt... Även det fula kan upplevas vackert, och vill då framställas som vackert...
Jag måste nog också tänka lite mer på detta..
Posted by: Elisabeth | 2008-10-08 at 05.47
Jag tycker att bilden var grymt fin!!
Och jag måste erkänna att vi var två av dem som kollade in när löven skiftade färg i New England förra hösten, jag kände mig som en pensionär och skäms fortfarande när jag berättar att vi åkte och tittade på löv, men grymt vackert var det!! Och en hel del vandring hann vi också med.
Posted by: Jessica | 2008-10-08 at 10.19
Jag har för mig att jag tyckte det var ok med banala bilder förra gången också. Det finns ju en anledning att vykorten pryds med motiv som det här och viss måste det vara jobbigt att inte kunna säja att man gillar det. Man får ta till sig allt nu när den grå vintern står för dörren.
Posted by: Stina | 2008-10-08 at 14.52
Enkelt=bäst.
Posted by: Johanna Syrén | 2008-10-08 at 16.27
Elisabeth och Adam, man kan kanske också säga att det finns "fula" bilder som är banala? Krigsbilder, missärbilder där klichéartat bildspråk råder. Så tror jag i alla fall. Jag tar nog ganska många banala bilder också när jag tänker efter. Men then again, banalt kanske är bra!?
Jessica, det är inget att skämmas över. Det är ju spektakulärt vackert och något jag skulle rekomendera till alla.
Stina, är inte även vintern banal? ;-)
Så sant som det är sagt Johanna!
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-10-09 at 11.26
banal men FANTASTISK!!!
Posted by: Carla | 2008-10-10 at 14.05
Tack Carla!
Posted by: Thomas Nilsson | 2008-10-12 at 15.34