Bush-administrationen gör nu sitt bästa för att få en positiv spin på hans presidentskap. Inte ett helt lätt jobb men de har gett ut en bok (den är ganska tunn) som lyfter fram vad han har gjort bra. Kampen mot aids och malaria i Afrika nämns med all rätt som en av han största insatser (men det bleknar ju i skuggan av allt annat som gått snett). Sedan lyfter man fram det faktum att USA inte har blivit attackerat av terrorister sedan 11 september 2001. Det är förvisso sant men Bush var ju faktiskt president när den attacken utfördes och det fanns varningar innan som ignorerades. Sedan är det ju svårt att veta 100% om det är Bush-administrationens tondöva och i vissa aspekter olagliga ”krig mot terrorismen” som har besparat USA mot en attack eller om det bara är tur. Och många menar ju att sagda krig har skapat fler terrorister runt om i världen.
Misslyckade krig i all ära men det var ändå myndigheternas långsamma reaktion efter orkanen Katrina i New Orleans som fick amerikanerna att tappa allt förtroende för Bush. Medan de fattiga svarta invånarna satt utan mat och vatten på motorvägarna som gick genom staden flög Bush i Air Force One på tusentals meters höjd och tittade ner på översvämningarna. Någon dag senare sa han till chefen för FEMA (Federal Emergency Management Agency) ”Brownie, you are doing heckuva job” (fritt översatt …du gör ett j-vla bra jobb). En kommentar som fick det att verka som om presidenten vistades i ett parallellt universum.
I en av alla de avskedsintervjuer Bush har gett de senaste veckorna sa han något i stil med: ”Säg inte att myndigheternas insats under Katrina var misslyckad, Coast Guard-helikoptrar räddade 30 000 människor från hustaken”. Det är sant, Coast Guard var den enda myndigheten som skötte sitt jobb perfekt de dagarna. Men vad gjorde de med dem de hade räddat? Jo, de släppte av dem på motorvägen inne i stan. Där blev de sittande och när gamla och sjuka dör för att de inte har mat, vatten och medicin så kan man ju inte säga annat än att det är ett tragiskt fiasko för myndigheterna.
Den fråga han drev som jag tycker att han visade sunt förnuft i var den ”immigration reform” han försökte få igenom i kongressen. Han ville ge de cirka 10-12 miljoner illegala invandrare som finns i USA en möjlighet att bli medborgare. Men det blev en enorm backlash från republikanerna i kongressen (och i Hillbilly-land) som röstade ner förslaget. Det finns folk som på fullt allvar säger att alla illegala invandrare bör kastas ut. Tänk dig de TV-bilderna. Familjer som bott här många år med barn i skolor osv, som blir hämtade av militär eller polis. En inhuman PR-mardröm som dessutom antagligen är praktiskt ogenomförbar. Därför var Bushs förslag det enda vettiga. Att göra dem till lagliga medborgare av samhället. Men så blev det inte.
Fotot ovan tog jag för Expressen under valkampanjen inför primärvalet i New Hampshire i januari 2000. Ett val som han förlorade mot John McCain. Men han kom tillbaka som vi nu vet. Hans budskap var då, liksom Obamas nu, att han skulle förändra Washington. Och det har han ju lyckats med, men det var kanske inte riktigt den förändring väljarna hade tänkt sig. Bush brukade säga ”I’m a uniter, not a divider”. Det blev tvärtom.
Bilden är för övrigt tagen med en av de första professionella digitalkamera-modellerna. En Canon som var stor som en tegelsten, utan display och med en prislapp på en kvarts miljon kronor. Minns inte hur många pixlar det var, men inte många. Färre än på en modern mobiltelfonkamera som man kan få gratis med nytt abbonemang. Bilderna såg hemska ut (i svart/vitt och litet format funkar det någorlunda). Men det var ändå en revolution att slippa stå på hotelltoaletter (…och ibland på ”public restrooms”) och framkalla film.
Bush höll ett sista TV-sänt tal till nationen i torsdags. I det sa han bland annat ”You may not agree with some tough decisions I have made. But I hope you can agree that I was willing to make the tough decisions.” Det är ju som att säga “du kanske inte tycker om att jag slår dig i ansiktet men du kan i alla fall hålla med om att jag slår dig i ansiktet”. Och det är inte ens spontana ord från Bush. De finns med i det förberedda talet och kommer alltså från någon talskrivares penna. Mind-boggling! Men de kanske vet att det går hem i stugorna. “Han var i alla fall tuff” tänker kanske Joe Sixpack.
Bush har i alla fall nu på slutet äntligen erkänt i flera intervjuer att de har gjort flera misstag, fast han tar sällan ansvar utan skyller på andra. Vice president Dick Cheney verkar inte ens vilja erkänna att misstag har begåtts. Han säger att han skulle gjort allting precis likadant om han fick chansen att göra något annorlunda. Skrämmande!
Det är svårt att tänka sig att så mycket mer kunde ha gått snett. Det USA som Barack Obama tar över på tisdag har ett budgetunderskott på 400 miljarder dollar. Landets banksystemet är på gränsen till sammanbrott. Likaså den viktiga bilindustrin. Arbetslösheten stiger och rekordmånga familjer kastas ut ur sina hus när de inte kan betala lånen. Afghanistan, som länge ansågs vara ett lyckat krig, befinner sig i en nedgående spiral där talibanerna är på väg tillbaka. Situationen i Irak är kanske bättre än för ett år sedan men det utförs fortfarande politiska mord nästan dagligen och det känns som att det relativa lugnet hänger på en mycket skör tråd. Som inte det vore nog så måste Obama också ganska snart bestämma vad USA ska gör med de många ”krigsfångar ” (ett ord USA av lagliga skäl inte vill använda) som suttit på Guantanamo Bay i upp till sju år utan åtal eller rättegång.
De flesta presidenter som lämnar Vita Huset vill nog helst stanna kvar. Jag misstänker att Geroge W Bush otåligt har räknat ner dagarna till han äntligen får återvända till Texas och slippa ansvaret. Det blev nog inte riktigt som han hade tänkt sig.
Boken jag nämner heter "Highlights of accomplishments and results: The Adminstration of George W. Bush, 2001-2009”. Den är på 51 sidor och går att ladda ner gratis som pdf-fil från Vita Husets hemsida.
Läsvärt inlägg Thomas (som alltid iofs)! Ska bli intressant att se hur Obama tacklar situationen som Bush skapat.
Posted by: Carl Andersson | 2009-01-17 at 18.50
Ja Carl, det ska verkligen bli intressant. Obamas supportrar har ju väldigt högt ställda förväntningar på honom. Kan bli svårt att leva upp till dem.
Var inne och kollade på din blogg. Kul att ni kör mörkrum :-) Keep up the good work!
Posted by: Thomas Nilsson | 2009-01-17 at 19.03
Gillar såna här inlägg :)
Med de pengarna kan man ju köpa en värstingkamera ifrån RED nuförtiden ju! :O
Kommer ihåg när jag och en kompis fick låna skolans digitalkamera -99 (när vi endast gick i fyran). Kunde ta 6-7 bilder, sen var 3.5"-disketten full :P
Utvecklingen har gått framåt som tur är :)
Posted by: Victor Jaccopucci | 2009-01-18 at 02.06
Ja, det är sjukt hur snabbt det har gått.
Lätt att glömma bort att för bara tio år sedan var digitalkamerorna ganska usla.
Posted by: Thomas Nilsson | 2009-01-19 at 01.30
Jag förstår att den boken inte är särskild tjock. Förvånad att dom fick ihop hela 51 sidor :-) Det som förvånar mig mest är att han överhuvudtaget blev vald första gången och än mer förvånad vinner han en andra omgång. Guantanamo är en stor skandal, finns inte ord för hur man kan göra så med människor. Och när det gäller terrorister så har han som du säger skapat många fler med sin politik.
Obama har ingen lätt uppgift framför sig. Men om vi som lever i ett socialistiskt land förväntar oss att det ska bli så även i USA, då tror man fel. Vänstern i USA, Demokraterna, ligger ju längre till höger än vår höger. Men vi får hoppas han lyckas rätta till USA's skamfilade rykte i övriga världen. Men nån Messias är han inte. Många tror att han ska rädda världen. Stackras man, han har som sagt ett tufft jobb. Eva
Posted by: Eva | 2009-01-19 at 04.55
Kan bara hålla med dig Eva.
Posted by: Thomas Nilsson | 2009-01-19 at 21.48