Fotograf Thomas Nilsson

  • Flyttade från Stockholm till New York i februari 1997. Är sedan 2002 den norska dagstidningen Verdens Gangs fotograf i USA.

Böcker/utställningar

« Helen och jag: fredspriset förde oss samman | Main | New York i Las Vegas »

2009-10-12

Comments

Susanne

Blir nästan avundsjuk nu, Dolph som stjärngosse i New York, det låter komiskt och unikt! :-)

Jag minns att jag som ung gymnasist brukade käbbla vänskapligt med en manlig vän (vi blev aldrig mer än så, tyvärr...eller tursamt nog...) om just Dolph. Jag tyckte han var en manlig bimbo och jag stod inte ut med hans ointelligenta filmer. Min vän försvarade honom stenhårt och anklagade mig för att vara fördomsfull. Han påstod att Dolph var enormt intelligent och hade läst någon mycket avancerad utbildning och att hans filmer var bra.

Tydligen ryktas det att Dolph är med i Mensa och har ett iq på 160, men jag läste någonstans att han tonar ner det hela och säger att efter alla slag han fått mot huvudet i boxningsringen så har han iq som en schimpans. Men det är väl inte så illa? Bättre än fiskmås eller guldfisk i alla fall! ;-)

Tydligen har han också gått någon slags ingenjörsutbildning (vad säger det?) trots att han egentligen bara ville spela i sitt eget poprock-band som ung. Så kanske var jag trots allt lite fördomsfull mot Dolph, precis som min vän påstod?

Men filmerna är iallafall usla, sådetså! :D

Kristina

Catchat upp här på Thomas Nilsson-street - den bilden på dig och Helen ä fin du...

Thomas Nilsson

Jag förstår dig Susanne! Fast kanske kan man både vara intelligent och göra dåliga filmer? Filmer som ju trots allt antagligen drar in pengar.
Kollade lite på Wikipedia om honom när jag skrev bloggen. Där nämndes också det där med 160 i IQ men det stod att han förnekade det. Det stod också att han pratade 5-6 språk. Och ja, han är utbildad ingenjör. Lite fascinerande kille måste man ju tillstå.

Inför din New York resa, tips på bra fotoutställning via min kollega Pontus Höök (Leica Gallery ligger på Broadway strax norr om SoHo):

http://pontushook.blogspot.com/2009/10/tips-pa-fotoutstallning.html

Hej Kristina!
Ja, visst är vi ett fint par :-)

Susanne

När man är 17-18 år sådär så är livet så mycket lättare att förstå sig på. Det finns svart och det finns vitt, och allt består av antingen eller. Det är senare när man upptäcker hela gråskalan som allt blir så komplicerat.

Alldeles säkert är Dolph precis sådan som vi inte tror. Det är det som gör människor så intressanta.

Sedan kan man ju definiera intelligens på en mängd olika vis. Mensa och den klassiska iq-bedömningen har många brister och kritiseras numera ofta, allt eftersom forskningen går framåt inom området. Givetvis finns också de som förespråkar denna mätmetod. Intressant ämne där vi nog inte hört sista ordet än!

Tack för utställningstipset! Brukar titta in på Hööks sida emellanåt, men detta hade jag inte sett ännu. Ser mycket intressant ut! Finns dina bilder att beskåda någonstans?

Thomas Nilsson

Jag fotograferade en gång "USAs smartaste man". Han som alltså hade högst uppmätta IQ. Han bodde ensam i en liten stuga på Long Island. Hade nästan inga pengar och jobbade som dörrvakt på en lokal bar (passar mao inte direkt in på Magnus Ugglas beskrivning av sagda yrkesgrupp). Så högt IQ och "socialt IQ" går nog inte alltid hand i hand (kanske ofta inte?) och högt IQ leder uppenbarligen inte automatiskt till en framgångsrik karriär.

Jag har som sagt tre bilder på 9/11 Memorial Preview Site.
Tyvärr ingen annanstans.


The comments to this entry are closed.