Speaker of the House, Nancy Pelosi, höll i en
stor ordförandeklubba när hon marscherade in i kongressbyggnaden omgiven av
sina demokratiska kollegor. Skällsorden haglade och de buades ut av de upprörda
demonstranterna men gick med raka ryggar och bestämda steg framåt utan att
tveka. Liksom president Obama har gjort under den långa process detta har varit. På
Pelosis sida, hållandes hennes hand, gick kongressledamoten John Lewis från
Georgia (till vänster om Nancy på bilden ovan). För 45 år sedan gick han i en
annan historisk marsch. Från Selma till Montgomery i Alabama. För de svartas
rättigheter. ”Today we are walking again, and we will be walking into history”
säger han i dagens New York Times. Några av demonstranterna hade under lördagen ropat
rasistiska slagord till honom samt homfobiska dito till kongressmannen Barney
Frank (tredje bilden nedan) som är gay. 1965 i Alabama slogs Lewis blodig av polisen. Om gårdagen säger han
”What was so different more than anything else was we had the protection of the
Capitol police”.
USA vaknade i dag upp till en ny verklighet. Sjukvårdreformen röstades sent igår kväll igenom i representanthuset och inom en snar framtid kommer president Barack Obama att skriva under dokumentet som gör det till lag.
Vi var i Washington DC i går och bevakade detta. Där mötte vi tusentals människor som mycket passionerat demonstrerade mot ”kommunisten” Obama och ”Socialism health care”. Många hade kommit långväga. Till exempel Harriet (t.v. på första bilden nedan) som hade kört upp till DC från Florida för att protestera. Hon höll i en amerikansk flagga med tretton stjärnor. Det var så den såg ut under den amerikanska revolutionen och hon menade att det nu var dags för en andra revolution. Det fanns visserligen även de som demonstrerade för reformen men de var i minoritet. De enda vi såg var en liten grupp som kallade sig för ”Catholics for healthcare reform”.
Art hette en av motståndarna vi pratade med. Han sa ”Det här är demokratins sista chans. Om detta lagförslag går igenom är det över för Amerika”. Starka ord från ”mannen på gatan” kan tyckas men minst lika passionerat verkade motståndet vara bland de republikanska kongressledamöterna (inte en enda av dem röstade för förslaget): ”The American people are angry. This body (representanthuset) moves forward against their will. Shame on us.” sa till exempel John Boehner, republikanernas ledare i representanthuset och kongressledamoten Lincoln Diaz-Balart från Florida menade att detta var ”a decisive step in the weakening of the United States” (dessa två citat är hämtade från NY Times). En scen som jag själv bevittnade förde snarare tankarna till frat boys i något collage campus än till folkvalda politiker. Det var tre republikaner som kom ut på en av balkongerna till kongressbyggnaden och eggade upp demonstranterna med sin egna torftigt tillverkade skyltar med budskapet ”Kill the bill” (stoppa lagförslaget) som de viftade vilt med. I kammaren ska dessutom tydligen en av republikanerna ha ropat ”baby killer” när en demokrat talade (detta i referens till frågan om abort ska innefattas av i hälsoförsäkringen eller inte).
32 miljoner oförsäkrade amerikaner kommer nu att få sjukvård och det blir förbjudet för försäkringsbolagen att neka någon att teckna en försäkring på grund av att man redan har någon sjukdom. Och de som redan har sjukvårdsförsäkringar kommer att få bättre villkor. Som till exempel att de inte blir utan försäkring om de blir av med jobbet.
Till och med den konservativa dagstidningen New York Post insåg det historiska och producerade en ovanligt neutral förstasida (ledarsidan och krönikörerna är en annan historia).
Anders och jag var på samma plan som den demokratiska kongressledamoten Anthony Weiner från Brooklyn när vi flög från New York till Washington DC på söndagsförmiddagen. Han sa till oss att ”varje generation amerikaner strävar efter att föra nationen närmare det våra förfäder drömde om. Den här dagen kan bli lika viktig som när Lyndon B Johnson införde Medicare."
Det är bara att buga och gratulera Obama!
Han har för alltid skrivit in sig i historieböckerna, dubbelt upp nu!
Och grattis till det amerikanska folket. De kanske får öva på ordet Solidaritet, men sen går det fint.
Posted by: Elisabeth | 2010-03-22 at 20.18
Om du säger så... ;-)
Posted by: Thomas Nilsson | 2010-03-23 at 23.56
Är inte detta en jättebra grej för det amerikanska folket? Varför är alla så förbannade?
Posted by: J-P | 2010-03-24 at 11.06
Bra fråga J-P!
Det verkar som att de som redan har sjukförsäkring är rädda för att deras försäkring ska bli sämre och dyrare (vilket inte verkar vara fallet i verkligheten). Men de 32 miljoner oförsäkrade amerikaner som nu får sjukförsäkring är så klart för reformen.
Posted by: Thomas Nilsson | 2010-03-24 at 22.08
Jag bevakade det hela från min tv-soffa jag, men kände mig minst lika uppspelt som om jag varit på plats!
Ett steg närmare den amerikanska drömmen..? :)
Posted by: Susanne | 2010-03-26 at 11.23
TV-soffan är ett bra ställe att bevaka världen ifrån! ;-)
Posted by: Thomas Nilsson | 2010-03-28 at 17.55